diumenge, 2 de juny del 2013

Eivissa (IV) _ Els Teatres - Petit Paral·lel


        Mentre que a Barcelona trobem el Paral·lel, que en la seva extensió va arribar a aglutinar un bon nombre de teatres, a la ciutat d’Eivissa podem caracteritzar un Passeig situat a la zona del Poblenou d’una manera similar però amb l’escala d’aquesta ciutat d’actualment 50000 (aprox.) habitants. Es tracta del Passeig de Vara de Rey, situat al cor de la ciutat antiga extra-murs d’Eivissa a l’eixample del Poble nou, contigu a La Marina pel seu sud-oest.
 
Poble Nou, Passeig de Vara de Rey i Teatres

  Fou el 1899 quan va aparèixer el Teatre Pereira, constituint un reclam per als habitants de la ciutat ja que seria el primer espai d’aquesta mena a l’illa d’Eivissa. L’edifici fou també un dels primers en construir-se fora de la protecció dels murs de la ciutat adjudicat per l’ajuntament d’Eivissa amb una concessió de 1000 pessetes de l’època. 

 
Teatre Pereira (1899)




 Uns anys després i a poca distancia apareixeria el Teatre Serra, consolidant aquest petit passeig com a punt de trobada de la societat. Actualment al Teatre Serra s’hi situa el Cinema Serra mentre que l’edifici del Teatre Pereira s’està rehabilitant per tal de reutilitzar-lo íntegrament (actualment hi trobem un cafè-teatre que no aprofita la totalitat de la sala. 
  

Teatre Serra i Passeig de Vara de Rey

 A part d’aquests dos, hi ha constància de la presencia d’un tercer teatre de dimensions més reduïdes a pocs metres d’aquests tot i que actualment no s’aprofita com a tal. Tot i això queda ben clar que al Passeig de Vara de Rey hi podríem situar el nostre petit Paral·lel.