diumenge, 2 de juny del 2013

Eivissa (V) _ Puig des Molins - Necròpolis



        El turó per excel·lència de la ciutat d’Eivissa és el Puig de Vila, on actualment es situa el casc antic i les murades. Tot i això, continuant la petita cadena de turons situada en aquesta península del litoral eivissenc trobem el Puig des Molins. Els fenicis que ocuparen l’illa situaren els seus nuclis poblacionals en altres indrets d’aquesta però hi ha evidencies arqueològiques de que fundaren un assentament a l’actual puig de Vila que posteriorment seria habitat per Cartaginesos, etc. Tot i això, actualment no tenim cap evidencia d’aquests fets a causa de la superposició de civilitzacions. 

        Per sort, al turó contigu, al Puig des Molins, hi trobem una gran necròpolis amb més de 3000 hipogeus que s’esténen per tota la seva topografia. Gracies a l’interès actual per la historia i l’arqueologia, aquest indret s’ha conservat com a part del Museu del Puig de Molins. Però aquí no acaba la historia. Curiosament, segons alguns estudis i un gran nombre d’evidències es creu que aquesta necròpoli juntament a un gran nombre de restes s’estenen per tota la plana de Vila. El que incita a la curiositat es el fet que en el procés d’edificació de tot el primer eixample (meitat del segle XX), ocupant els terrenys més propers a la zona de major presencia de restes, no es te constància de cap descobriment arqueològic. Actualment, en gairebé totes les excavacions que es realitzen en terrenys a edificar dintre l’àrea del primer cinturo de rondes es troben restes que es documenten i cataloguen, però que va passar amb tot el que teòricament no es va trobar? Clarament va predominar l’especulació a l’interès per la cultura seguint una mena de: d’allò que els ulls no veuen el cor no se’n dol.


Necropolis protegida i possible extensio original.

        Per sort actualment el Puig des Molins segueix sent un petit indret natural dintre de la ciutat complementat per la presencia d’aquest museu amb les restes esmentades, constituint una mena de Montjuic a petita escala ja que en certa mesura es repeteix l’esquema de turó i necròpolis al costat de la ciutat.


Puig des Molins_Museu i Necropolis