diumenge, 2 de juny del 2013

Eivissa (II) _ Murades i Casc Antic




        Com tota ciutat amb arrels històriques, Eivissa disposa d’un icònic casc antic emmurallat que constitueix la seva imatge cultural i patrimonial més coneguda. Aquesta murada, que es començarà a construir durant els segle IX per part dels conquistadors àrabs, esdevindria com la peça clau de la consolidació del que seria una ciutat que perduraria fins a l’actualitat. El perímetre de la murada es traçaria sobre un turó natural i s’aniria ampliant durant els anys d’ocupació àrab i cristiana (a partir del 1235) fins arribar al 1555 quan per ordre de Carles I i de Felip II es començarien unes monumentals obres de fortificació, adaptant els avenços renaixentistes més moderns (baluards en els vèrtexs, nou accés pel Portal de ses Taules i fortificació de la seva secció). Aquestes remodelacions les realitzaria l’enginyer Giovani Battista Calvi i serien modificades posteriorment per l’enginyer de la corona Jacobo Paleazzo Fratin, resultant en la fortificació que podem observar avui en dia. 



        Donada la població majoritàriament rural de l’illa d’Eivissa, la ciutat es va mantenir com un recinte intra-murs amb una colònia auto construïda, de caràcter constructiu rural, en el marge de terreny disponible entre la seva cara nord i el port. No seria fins al segles XVIII-XIX quan la ciutat començaria a expandir-se fora dels murs seguint operacions d’eixamplament progressives i planejades.
  
Eivissa_casc antic, la Marina i Poble nou

        Barcino, per un altre caire, es va fundar com a polis romana i per aquest motiu trobem l’esquema típic en creu, inexistent a la ciutat antiga eivissenca i possiblement degut al fet que la seva fundació fou prèvia a la ocupació romana per part de fenicis i posteriorment cartaginesos. Al voltant de l’any 70 aC, després de la destrucció de Cartago, els romans ocuparien l’illa fundant Ebusus. Tot i que l’interès en les riqueses del territori era elevat, la seva qualitat com a port va quedar ràpidament eclipsada per Tarraco Nova, portant 400 anys de decadència ja que no va arribar a consolidar-se com a polis. D’aquesta manera, trobem un recinte fortificat, amb un esquema de triple murada provinent de la ocupació àrab, molt menys densificat que el de Barcino i les murades modernes (XVI-XVII) de Barcelona ja que la necessitat d’aquesta ciutat de mantindré tot el seu creixement protegit no va esdevenir en una illa on la majoria de la població feia vida rural fins els èxodes dels segles XIX-XX.  Aquest fet també es remarca amb l’arquitectura: al casc antic de Barcelona trobem una gran presencia d’arquitectura cristiana en gran part gòtica mentre que a Eivissa s’observen en gran mesura les arrels àrabs del recinte antic.

Evolució de les Murades
Barcino i Murades Modernes