dissabte, 18 de maig del 2013

Arquitectura avantguardista




Tant l’estructura com la geometria de l’edifici del Canodrom Meridiana (1962 -1963)  em va fer pensar en 2 dels edificis que jo considero més avantguardistes i bells de la ciutat de Tarragona.

L’un és el Govern Civil (1959 – 1963), d’Alejandro de la Sota i l’altre edifici es una gran pèrgola que cobreix un amfiteatre i que anomenem el Camp de Mart (1970) i els dissenyadors de la seva espectacular pèrgola foren un grup d’arquitectes italians.
Els dos edificis destaquen pel seu atreviment en el moment d’escollir materials tant d’estructura, com de construcció.

El Govern Civil es tracta d’un edifici amb una marcada decisió volumètrica i geomètrica, una estudiada composició de la façana, d’una utilització de materials d’avantguarda usats en la seva essència natural, de la definició última del mobiliari i de l’acabat final dels interiors. (el material utilitzat apart de l’acer per a l’estructura i les fusteries, fou el marbre, polit en façana i al natural en l’interior).



Pel que fa al Camp de Mart (1970), no es tracta d’un edifici en el seu tot, sinó que és una gran lona tensada, que planteja uns moviments, que afavoreixen les visuals amb la muralla romana que se situa just al darrere. Aquesta gran capa que dóna aixopluc en l’àmbit de l’auditori es veu des de diferents punts de la ciutat i ha quedat juntament amb les restes arqueològiques com a element singular de la ciutat.