dimecres, 29 de maig del 2013

Molins i el teatre

Molins de Rei té una llarga tradició cultural vinculada a l'espectacle. La història de la "Peni" es remunta a l'any 1875, on l'interès i neguit d'uns pares a recer de la Parròquia fan néixer La Escuela Dominical de Niños per millorar-los la formació tant religiosa com cultural i musical. De resultes d'aquesta iniciativa, el 6 de gener de 1879 es funda oficialment la Joventut Catòlica. En aquella època, una bona part de les seves activitats es feien a l'hort de la rectoria.

A partir dels anys seixanta, la Peni es converteix en un punt de reunió i de confluència de moviments de tota mena. Per una banda, i sense deixar Els Pastorets, coincideixen dos grups de teatre (el Pasec i el Grup de Teatre Nou) que es dediquen a posar en escena obres de diversa tipologia: des de les Carnavalades, on inicialment només hi sortien homes, fins a textos totalment contemporanis.




En l'actualitat, la Peni acull el festival de cinema de terror més antic de d'Espanya (data de l'any 1973). Normalment, la projecció de pel·lícules es feia en 4 dies; però l'any passat, degut a l'elevada assistència de gent es va ampliar fins a 7 i va batre tots els rècords que hi havien registrats.



L'altre focus important de la vila és el Foment. L'edifici va ser construït l'any 1921 després de la creació de l'entitat, l'any 1920, amb motiu de la fusió de diverses associacions. És un conjunt format per dos edificis, dels quals cal destacar la platea del teatre de sistema basculant per poder ser utilitzada com a pista de ball.



L'associació comptava, en els seus inicis, amb diverses seccions: la que li va donar més popularitat va ser la de teatre gràcies a l'Estudi d'Art Dramàtica.
Actualment, l'entitat té més de 300 socis, tot i que també es ressent de la davallada generalitzada de les associacions tradicionals esdevinguda durant els anys vuitanta. L'edifici encara conserva l'encant de les construccions dels anys vint.



Tots dos edificis conserven magníficament l'essència de quan van ser construits. Per això, han estat testimonis de la grabació de pel·lícules contemporànies com: La mala educación de Pedro Almodovar.