divendres, 31 de maig del 2013

El Canòdrom de la Meridiana

La veritat és que mai havia sentit parlar d’aquest edifici, i després de la visita em sorprèn que no se’n digui res a la universitat. Des del meu punt de vista, es tracta d’un edifici únic, irrepetible, amb un encant especial que el fa digne d’estudi. Té una aparent senzillesa, malgrat les múiltiples complicacions d’un edifici d’aquestes característiques,  resoltes amb gran enginy i claretat, que fa que tingui un aspecte modern i net. Per a cada problema, troba una sol·lució única i diferent, i la integra perfectament, sense que ens n’adonem. Per a mi, el que fa que aquest sigui un gran edifici són aquests petits detalls.


Ara bé, quan l’arquitecte ens va expicar quin era el futur d’aquest curiós edifici, no ho vaig tenir tan clar. Gran part de l’encant que té, és que es va fer per estar abocat a l’exterior, i crec que aquesta és una de les millors parts de l’edifici. S’ha plantejat que en un possible futur el Canòdrom passi a ser un centre d’art. Crec que aquesta decisió és només conseqüència del seu aspecto d’edifici contemporani, que va molt d’acord amb l’art que s’està fent a casa nostra avui dia.


 I això seria una llàstima. Està clar que a casa nostra, com vivim, la nostra cultura, va estretament lligada als espais exteriors. Com pot ser que no s’apofiti un espai tan magnífic com aquest? Si l’edifici segueix aquest camí, es perdrà la seva essència ,ja que és un edifici que mira cap a l’exterior, que no se’n pot separar. L’espai de graderies quedarà com un record, un espai mort que esperarà tornar a ser viscut, mentre l’espai interior l’ignora i li dóna l’esquena, intentant canviar la naturalesa del propi edifici.