dissabte, 23 de febrer del 2013



Castelló d'Empúries és un poble situat al bell mig de la Plana de l'Empordà, un lloc privilegiat per diversos motius: És un poble però no tant petit com perquè no hi hagi vida, està prop de la costa (a 4km) però no prou com perquè estigui invadit de turistes a l'estiu i tenim un nucli antic amb múltiples edificis que mostren el passat gloriós de la vila però unes urbanitzacions que responen a les necessitats d'avui en dia.

Crec que la interessantissima historia de Castelló pot ajudar a entendre la morfologia de la vila: Tot i que els orígens de la vila encara són incerts degut a que s'han trobat vestigis de diferents èpoques, el que sembla probable és que durant l'època romana ja existia en aquest lloc una vila o gran explotació agrària. Però no va ser fins l'edat Mitjana que Castelló va convertir-se en una població important, fins arribar a esdevenir al segle XI capital del Comtat d'Empúries. És per aquest motiu que actualment podem visitar un centre històric molt ric en edificis d'aquesta època:  La cúria-presó, la basílica de Santa Maria, el Portal de la Gallarda amb part de les muralles que protegien la vila o el mateix Palau dels Comtes i actual ajuntament. 
Després d'aquesta època esplendorosa s'inicia una etapa de decadència i estancament del poble, que abraça tot el segle XVI i la major part del segle XVII, és a dir, l'etapa històrica coneguda com Renaixement i Barroc. Aquests fets són provocats segurament per la desaparició del call que aportava grans beneficis a l'economia castellonina. Tant és així que durant aquest període el tramat urbanístic segueix essent el mateix: la vila segueix cenyida entre muralles.
Després de múltiples guerres, acabant amb la Guerra de Successió (S. XVIII), s'inicia una llarga etapa de tranquil·litat, en la qual la vila va experimentar una notable recuperació econòmica i demogràfica. 
Però de nou en el segle XIX Castelló pateix un nou revers: el fet militar conegut com "El foc de Castelló". Va ser una batalla terrible i sagnant que va marcar al vila de manera importantíssima. També les desamortitzacions van deixar impremta en la vila: si bé hi havia 5 convents, només en va quedar un. 
Ja en el segle XX i després de la Guerra Civil, Castelló comença una etapa de transformació, que vindrà motivada per l'arribada del turisme. Un exemple d'això són les múltiples urbanitzacions, com la coneguda marina residencial Empuriabrava. 

Avui en dia, Castelló té 12.000 habitants, repartits entre la vila (4000 aprox.) i Empuriabrava (8000 aprox.). Tot i que en el segle anterior el poble vivia bàsicament del turisme que generava Empuriabrava i que avui en dia el turisme encara és el motor de la vila (tot i que menor mesura)  s'està intentant reorientar-lo cap a la vila, un turisme més cultural aprofitant el ric patrimoni que tenim.